Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

KWEKERS VAN KALA BUULBUULS OP DOODLOPENDE WEG
Tekst redactie

22 Nieuwe invasieve exoten (planten en dieren) komen voor op de op 2 augustus 2022 gepubliceerde Europese Unielijst. De Unielijst invasieve soorten is een overzicht van niet-Europese planten en dieren die in delen van Europa schade kunnen aanrichten en de biodiversiteit kunnen verstoren. Soorten die op de lijst staan mogen onder andere niet worden verhandeld en gekweekt. Wat enkele volièrevogels betreft: de Treurmaina (Acridotheres tristis) staat op de lijst sinds 15-08-2019 en sinds 02-08-2022 staat op die lijst ook de Roodbuikbuulbuul (Pycnonotus cafer), onder vogelkwekers vooral bekend als de Kala buulbuul. Een buulbuul die bekend staat als een redelijk gemakkelijk te kweken vogel, uiteraard mits passend gehuisvest, perfekt gevoerd en prima verzorgd maar dat is altijd toch al zo. De keuze van de naam ‘roodbuik buulbuul’ verdient een laag rapportcijfer omdat deze buulbuul totaal geen rode buik heeft maar het rood aan de onderzijde zich bevindt in de aarsstreek. Nee, geen uitblinker qua duidelijkheid, richting de bezitters en kwekers van kala buulbuuls.

Einde kweek kala buulbuul. Wat nu met deze vogels?

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, dat valt onder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft de Unielijst van augustus 2022 gepubliceerd, een lijst die van toepassing is in alle 27 landen van de Europese unie. Daarop staan naast de ‘roodbuik’ buulbuul, nog enkele vogels en veel planten en andere dieren. Opgelegd door ‘Brussel’ geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van alle soorten op de lijst, dus inclusief de kala buulbuul. De tijd waarop het definitieve verbod van kracht is één (1) jaar of twee (2) jaren is afhankelijk van een overgangsregeling. Kweken met kala buulbuuls (Pycnonotus cafer) is vanaf augustus 2022 dus niet toegestaan. Sinds augustus 2019 was dat ook al van toepassing op de treurmaina (Acridotheres tristis). Volgens de factsheet van de NVWA van 2019 heeft de treurmaina – ook bekend als herdermaina of treurspreeuw – zich gevestigd in EU lidstaten Italië en Portugal. Particulieren en dierentuinen mochten deze herdermaina ’s in bezit houden totdat ze een natuurlijke dood sterven(…..) Voorwaarden; laat ze niet los en laat ze niet kweken.

Kala’s anno 2021 in de Europese natuur

De kala buulbuul heeft zich in Europa tot nu toe alleen gevestigd in het oosten van Spanje in het aan de Middellandse Zee gelegen Valencia en op één van de Canarische Eilanden, dus ook in de nabijheid van zeeën. Een andere invasieve vogelsoort is de Huiskraai (Corvus splendens) een Aziatische kraaiensoort waarvan bekend is dat hij met schepen mee komt en zich daarom in eerste instantie vestigt in havensteden. In Nederland bijvoorbeeld in Hoek van Holland. (De huiskraai staat sinds 2016 op de Unielijst.)

De NWVA autoriteit meldt dat de kala buulbuul zich voedt met vruchten, bloemen en bloemknoppen en insecten en gewervelde dieren als gekko’s en hagedissen. Toch ziet men er een gevaar in voor de Europese natuur omdat (citaat) ‘De vogel is een mogelijke verspreider van zaden van invasieve planten’. Verder wordt over de kala buulbuul/roodbuik buulbuul geschreven ‘buiten de EU een plaagsoort in de groenten- en fruitteelt omdat de vogel eet van groenten, fruit, bloemknoppen en insecten’. Particulieren die een paar fruitboompjes in de tuin hebben weten dat kool- en pimpelmezen, merels, lijsters en natuurlijk spreeuwen geen rijpe abrikoos, peer, appel, vijg, druif, kers enz. onaangepikt kunnen laten.

De kala buulbuul is tot en met medio 2021 – schrik niet - in totaal zes keer waargenomen en er wordt bij vermeld dat de vogel zich hier (Nederland) niet kan vestigen. Op waarneming.nl (een natuurplatform voor Nederland en België) vind je meldingen van waarnemingen van enkele buulbuul soorten, waaronder ook grauwe buulbuul die vanuit Noord-Afrika zich in noordelijke richting schijnt te verplaatsen (invloed klimaatverandering?).

Slot

Fraai en doordacht (weer citaat): ‘Ontsnapte roodbuik buulbuuls kunnen bestreden worden door onder andere het zetten van vallen met lokvogels.’ Men mag aannemen dat die lokvogels dan kala buulbuuls zijn. Worden de gevangen buulbuuls dan op transport gezet naar India, Pakistan, e.d.? Wie houdt en verzorgt de lokvogels? Uitzonderingen?