Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

      

Handopfok    Jan van Overmeeren

 

Op bezoek bij Nettie en Ger Smeets in Meerssen

 

Nettie en Ger zijn gezellige vijftigers. Maar ook, zo te horen, mensen die met open oog en oor de gebeurtenissen in de natuur waarnemen. Bij het betreden van hun huis, overvalt je meteen de gedachte; die hebben nu echt iets met dieren. Vanuit een grote kooi heet een roodstaartpapegaai je welkom. Tegen de muur een vinkenkooi waaruit een vrolijke vinkenslag klinkt. Verder een redelijk grote kooi van waaruit een major putter je vragend aankijkt. Twee aquariums en nog een kooi met een lijster. De lijster is met hand opfok groot gebracht. Nettie geeft een demonstratie. Ze steekt een hand in de kooi. De lijster gaat hier meteen op zitten en maakt draaiende bewegingen. Paringsritueel?  

Na het nuttigen van een kop koffie naar buiten. Buiten zijn enkele vluchten waar o.a. major putters in gekweekt worden. Nettie en Ger hebben zowat van alles met hand opfok groot gebracht. Bijvoorbeeld; vinken – lijsters – goudvinken en putters. Verder zelfs mezen, die in een mezenkooitje buiten in de problemen waren geraakt. Hoe gaat de hand opfok bij hen in zijn werk? Gebruikt wordt vooral Nutri Bird (handopfok A21).Maar vroeger hebben zij ook goudvinken grootgebracht met fijn gemaakte korrels voor de kuikens. Terug naar de Nutri Bird. Met lauw water wordt hiervan een papje gemaakt. Als de vogels iets ouder zijn wordt het papje iets stijver gemaakt. Middels een doseerspuitje, al dan niet met ventielslangetje, worden de jonge vogels om het uur gevoerd. Begonnen wordt ‘s morgens om 6 uur tot ‘s avonds 9 uur 30. De vogels zitten binnen in een nagemaakt nest. Eventueel afgedekt met een doekje tegen de kou. Indien het noodzakelijk is de vogels de eerste dagen te voeren kan gebruik worden gemaakt van een verwarmingslamp. Na iedere voerbeurt het nest verschonen.  

Rond de dertiende dag gaan de vogels in een mandje. (zie foto’s) Dit kan trouwens ook al eerder. Dit mandje kan afgesloten worden zodat de vogels makkelijk getransporteerd kunnen worden. Dit is een afsluitbaar mandje om kleine dieren mee te vervoeren. Dit soort mandjes zijn in een zaak, waar dierenartikelen te krijgen zijn, te kopen. Het stokje heeft Nettie zelf aangebracht. In het mandje wordt eivoer met kiemzaad verstrekt, totdat de vogels volledig zelfstandig zijn. Als dit moment is aangebroken worden ze bij overige jonge soortgenoten geplaatst.  

De ervaringen van Nettie en Ger zijn: gebeurt dit laatste op tijd dan is het gedrag van de vogels in overeenstemming met de overige soortgenoten. Met dergelijke vogels is ook verder gekweekt. Of bij alle soorten de natuurlijke “inprent” niet beïnvloed wordt is iets wat ik me persoonlijk afvroeg. Afsluitend vond ik het een leuk en leerzaam bezoek. Maar of ik zelf ooit het geduld van de hand opfok kan opbrengen is zeer de vraag.