Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

 

GEDROOGDE VOGELMIER ALS

VOEDINGSSUPPLEMENT VOOR VOGELS door: Jeu Smeets

De gewone vogelmier (Stellaria media) is waarschijnlijk bij alle vogelkwekers wel bekend als een uitstekend groenvoer voor onze vogels. Deze bekendheid dankt de plant waarschijnlijk niet aan de waardevolle inhoudsstoffen, maar meer aan de grote beschikbaarheid.

Vogelmier kun je letterlijk overal vinden, bijvoorbeeld in wegranden, weiden, tuinen, bloempotten en kasjes. Als groenvoer is de hele plant geschikt die gedurende de hele groeiperiode verzameld kan worden. Met wegranden moet je wel uitkijken i.v.m. verontreiniging door uitlaatgassen.

Tot de waardevolle inhoud van vogelmier behoren een behoorlijk aantal mineralen zoals o.a. Calcium, Kalium, Magnesium en ijzer, maar ook de vitamines, A, C, B1, B2 en B3, evenals de sporenelementen Selenium, Kiezelzuur en Linoleenzuur. Al met al dus een echt goed en veelomvattend voedingssupplement.

In het verleden zijn er echter ook meldingen gemaakt van kwekers welke met het voeren van vogelmier flinke aantallen jonge vogels van verschillend pluimage verloren hebben omdat de gevoerde mier toxisch belast was, m.a.w. gespoten met vergif van wat voor soort ook.

Aan de mier op zichzelf is dat, jammer genoeg, vaak niet te zien, behalve met een onkruidverdelgingsmiddel, want dan kijkt de plant na een paar dagen niet fris meer. Men kan vogelliefhebbers dan ook alleen maar aanraden vogelmier uit eigen tuin te verzamelen of op plaatsen waar men er gegarandeerd zeker van is dat er niet gespoten wordt en ook de bodem niet verontreinigd is met giftige afvalstoffen. Onaangename gevolgen kan ook de verwisseling met de nagenoeg hetzelfde uitziende Annagallis arvensis hebben die met twee soorten, de rode en blauwe Gauchelheil hier te lande voorkomen en de stof Saponine, in alle plantendelen, bevatten en daardoor licht giftig is.

Deze stof is ook schadelijk voor andere huisdieren zoals honden, katten en kippen. Doordat deze planten een oranje- rode en blauwe bloeiwijze hebben is het verschil met vogelmier direct opvallend. Vogelmier heeft witte bloempjes en is dan dus veilig. Als alternatief voor fris geplukte vogelmier biedt de vakhandel sinds enige tijd gedroogde en gesneden vogelmier aan. Bij dit product mag je er van uitgaan dat het geoogst is uit veilige bestanden en vrij is van schadelijke stoffen. Daarbij wordt bij het drogen de gehele plant benut en is het gedroogde goed dusdanig gesneden en verkleind dat het voor de vogels probleemloos op te nemen is. Omdat mij deze mogelijkheid interesseerde heb ik de proef op de som genomen en vogelmier uit eigen tuin in de zon gedroogd en verkleind en gemengd in verschillende voeders de vogels aangeboden. Tussen het vogelzaad is het niet echt zinvol want het is zo licht in gewicht dat het wegstuift als de vogels de voerbak aanvliegen. Tussen voer met een bepaalde vochtigheidsgraad als universeelvoer, kiemvoer en eivoer met een kleine vochttoevoeging, wordt het graag opgenomen. De gedroogde mier neemt nog vocht over van het omringende voer en wordt daardoor zelf iets soepeler. Gedroogde vogelmier ruikt ook bijzonder aangenaam en blijft ook zijn reuk behouden als bijmenging. Gedroogde vogelmier in de handel is niet echt goedkoop. Dat kan ook niet gezien het arbeidsintensieve proces, maar wie geen tijd heeft om vogelmier te plukken op veilige plaatsen of het om een andere manier niet kan bereiken, zou zich eens moeten bedenken om toch hiervan gebruik te maken.

Een ander verhaal is om zelf in de zomer, wanneer er volop vogelmier ter beschikking is deze zelf te verzamelen en in de zon te drogen. Het is na het drogen gewoon fijn te knijpen tussen je handen en het daarna op te slaan in grote bussen die iedere vogelkweker wel ergens heeft staan, want denk eraan dat vogelmier bij het drogen, nagenoeg alle goede stoffen die er in zitten blijft behouden.

Bron: Pflanzen für Heimtiere, gut oder giftig?

Busch M 2009. Ulmer Verlag Stuttgart.

Vertaling, aanvulling en foto’s: Jeu Smeets.