Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

AANZUREN VAN HET DRINKWATER

Ik dacht altijd dat er alleen maar visserslatijn bestond, maar volgens mij bestaat er ook vogellatijn.
Men geeft maar al te graag antibiotica, ESB3 of Bay-cox, waarom? Ik kweek al tig jaren Europese vogels zonder preventief medicatie te geven. Daarnaast heb ik ook al tig jaar ervaring met het aanzuren van drinkwater en het aanzuren van water met mijn kiemzaad mengeling, met het middel combi-mix. Deze jarenlange ervaring wil ik graag met u delen.
Regelmatig verschijnen er ergens zowel positieve als negatieve berichten over het verstrekken van voedingsmiddelen of dergelijke aan onze vogels. Zo zit er nu een stofje in knoflookpoeder dat een negatieve invloed zou kunnen hebben op de gezondheid van onze vogels. Ik gebruik knoflookpoeder naturel al meer dan 30 jaar, dus geen supermarkt knoflookpoeder met allerlei toevoegingen, naar volle tevredenheid.
Onlangs verscheen er ook een bericht dat aanzuren van het drinkwater de schimmelvorming zou kunnen verergeren. Dit onderzoek was uitgevoerd op 2 parkieten, vogels die weinig vocht opnemen t.o.v. Europese vogels. Ik citeer een regel uit het onderzoek: “Het komt niet duidelijk uit het rapport naar voren of de onderzoekers de PH-waarde werkelijk gemeten hebben in de micro omgeving waar de schimmel groeide”.
(PH waarde is de zuurgraad) Dit kan ik geen gedegen onderzoek noemen, door het verstrekken van antibiotica neemt de weerstand van de vogels af. Daardoor krijgen ongewenste ziekmakende stoffen zoals bacteriën en schimmels de kans om uit te breken.

Maar waarom krijgen vogels mega bacteriën?

Om te beginnen is het geen bacterie maar een schimmel.
Meestal komt het door het onnodig gebruik van antibiotica en het gebruik van druivensuiker als toevoeging aan bijv. eivoer. Ook slecht eivoer of ranzig zaad, vervuild drinkwater en te weinig groenvoer kunnen oorzaken zijn.
Natuurlijke weerstand en het immuunsysteem zijn belangrijk. Het is voor zowel mens als alle levende wezens belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, voldoende te drinken, te bewegen en in gezonde lucht te leven.
Het grootste gedeelte van natuurlijke weerstand is aangeboren. 70 tot 80 procent bevindt zich in de darmen waar goede en slechte bacteriën leven. Bij mensen zijn dit er miljarden, bij vogels veel en veel minder, mogelijk omdat vogels een snellere stofwisseling hebben. Bedenk hierbij dat de antibiotica die vaak preventief wordt gegeven, vaak een blijvend effect heeft op het belangrijke immuunsysteem. Vogels die een antibioticakuur van 5 dagen hebben gehad, hebben ongeveer 6 weken nodig om weer op het zelfde niveau te komen voordat de vogel ziek werd.
Antibiotica werkt bij jonge vogels sterker op de maag en darmen dan bij oude vogels. Het zijn daarom bijna altijd jonge vogels die de schimmelinfectie oplopen. Door middel van aanzuren probeer ik dit zo veel mogelijk te voorkomen. Want uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.

Waarom is aanzuren zo belangrijk?

Aanzuren zorgt voor een goede enzymenactiviteit. Enzymen maken stoffen kleiner zodat een betere vertering en opname van voedingstoffen kan plaatsvinden. Het is dan ook jammer dat er nog zo weinig vogelliefhebbers onkruiden uit de natuur halen en aan hun vogels geven. Deze onkruiden hebben van nature bijna allemaal een bepaald soort zuur in zich, wat vogels instinctief heel goed weten te benutten.
Neem nu bijv. putters en vooral sijzen die hier overwinteren en die gedurende deze tijd voor het overgrote deel, misschien wel voor meer dan 80 procent, op het zaad van de elzenboom leven. We weten dat elzenzaad looizuren en harszuren bevatten. Zuren die een schimmeldodende werking hebben. Als deze zuren dan zo slecht zouden zijn voor deze vogels, zou er geen enkele vogel de wintertijd doorkomen en zouden ze overlijden. Niets is echter minder waar.
Mijn mening is dat de natuur alle problemen vakkundig op kan lossen. Vogels weten dat honderden malen beter dan mensen. Omdat wij vogels houden op een vaak onnatuurlijke manier, is het nodig dat we tekorten aanvullen.
In de kweekperiode zuur ik mijn water aan, waarin ik mijn kiemzaad 4 à 5 uur laat weken. Daarna goed uitspoelen onder stromend water. U heeft nu een steriel kiemzaad en een supervoeding. In de rustperiode doe ik dit 2-3 dagen (bijv. het weekend). Ik vind het niet nodig om tijdens het broedseizoen het drinkwater ook nog aan te zuren.

Wat kan u nog meer doen om schimmelinfectie te voorkomen?

Verstrek regelmatig zaden die harszuren bevatten zoals allepozaad, dennenzaad of sparrenzaad. Oregano is naar mijn mening ook een goed natuurlijk middel om deze problemen voor te blijven. Het is te verkrijgen in vloeibare vorm, gemalen blad en poedervorm. Als u uw vogels regelmatig walnoten, bijvoet, boerenwormkruid, klissen en lijsterbessen verstrekt, komen uw vogels de winterperiode probleemloos door. Deze onkruiden bevatten allemaal schimmelwerende of schimmeldodende stoffen.

Veel succes Paul van der Vliet