Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker

Kweekverslag

Terug naar overzicht
    

MIJN  KWEEK  MET  DE  KLEINE  PLEVIER              door Armin Klaassen

 

In 2000 heb ik bij Laser vergunning aangevraagd voor kleine plevieren. In januari kreeg ik

de vergunning en kon ik de vogels gaan ophalen. Ze werden samen met de kluten ondergebracht in een volière van 7 x 11 m. Hierin was een stenen nachthok of opfokhok van 2.5 x 2.5 m. gebouwd. In de volière was verder een vijver met stromend water, speciaal gemaakt voor het houden van steltlopers. Het water was 2 - 20 cm. diep. Midden in de vijver was een met plaatzand bedekt eilandje. Rondom de vijver lag ook plaatzand met een stukje gazon.

Ik zette de kleine pleviertjes in het stenen hok op een dikke laag plaatzand met hier en daar wat grote keien. Ik plaatste een schaaltje met lundi-micro in het hok en twee grote platte schalen met drink-, badwater. Ik ververste het water 2x/daags. Een 40 W. gloeilamp zorgde voor voldoende licht zodat ze ook voldoende konden eten.

Eind maart liet ik ze op een mooie dag naar buiten want ik had de vogels in de natuur bij ons in de buurt ook al waargenomen. Ze zagen er perfect uit na drie maanden achter het glas in een hok gewoond te hebben.

In 2001 werden er geen eieren gelegd. Ik heb zelfs nog twee vogels meer aangeschaft.

Het zijn erg actieve en leuke vogels voor een volière.

Eind oktober gingen ze weer hun winterverblijf in. Er was echter een vogel die steeds alleen liep. Waarschijnlijk een mannetje, dacht ik. Ik heb meteen een tussenschot geplaatst en de koppeltjes gescheiden en toen was het probleem opgelost.

Begin mei hebben de poppen elk vier eitjes gelegd op een kaal stukje zand. Het ene koppel groef een kuiltje en legde daarin en er omheen stukjes schelp en het andere koppeltje zat tussen wat grotere kiezels. Ik heb de eieren in de Grumbach gelegd en na 25 dagen lagen er vier jongen. Vijf dagen later kwamen ook de andere vier eitjes uit. Wat waren ze klein, die vogeltjes, net hommels op hoge poten! Ik heb ze op lakens in de opfokbak gezet onder een lamp van 40 W.

Als voedsel gaf ik hen fijngemaald micro en dat strooide ik op het laken.

Een schotel diende als waterbakje want ze mochten natuurlijk niet verdrinken. Ik heb ze op de eerste dag geringd met 3.5 mm., wat al bijna niet meer lukte.

Na een week gingen ze naar een iets grotere ruimte van één vierkante meter. Daar hadden ze meer zonlicht. Toen ze drie weken waren gingen ze de volière in en daar zaten ze in een gesloten rennetje met een klein nachtlampje.

Met vijf weken zaten ze volledig in de veren en gingen ze de volière in waar ze lekker konden vliegen en badderen.

In augustus zijn ze verhuisd naar andere liefhebbers en heb ik weer wat anders aangeschaft.

 

De kleine plevier vraagt geen bijzondere verzorging. Ze kunnen alleen niet tegen ons koude, kille en gure natte najaar en winter.

Meerdere koppels bij elkaar plaatsen gaat ook niet omdat ze agressief zijn tegen elkaar. Momenteel heb ik nog maar één koppeltje omdat er door predatie van buitenaf [sperwer] op een dag alleen nog wat veren aan het gaas zaten. Helaas is hier weinig aan te doen.